Kamerun: Ceertol hakkunde baylitte

Content deleted Content added
→‎Horeeɓe / Laamuɓe: Contenu ajouté
Pese: Taƴtagol cinndel Taƴtagol cinndel e geese
→‎Horeeɓe / Laamuɓe: Contenu ajouté
Pese: Taƴtagol cinndel Taƴtagol cinndel e geese
Gorol 31:
[[Catégorie:Afirik]]
Kamerun leydi demal, leydi durde na'i e kooseeje (adamaawa , mandara ...)
 
e diwoodi 10 provinces dermaari den wuromawngo (kapital) wi'ete yawunde (yaoundé).
 
 
lesdi kamerun eherri gal woyla nijer (Niger) , caadi (Tchad) ; fuunange RCA ; hirna bo niseeriya (Nigeria); fonbina : gine ekatorial , gabon , congo.
 
 
Climat leydi man wona gootum nder mayri du. Her fombina woni climat équatorial. E tindiné bee duudal tobo (iyeendé) e non feesaaré laddé tekkundé. Ton man woni guré mawdé ban Yawundé, Duaala (herri e mayo teeku). Her woyla din leydi woni climat tropical bee tobo e laddé koytiido. Ton woni her woyla guré mawdé ban Ngaoundéré, Garoua, Maroua.
 
 
Kamerun mari maadjé mawdé ilandé wadi fombina (Sanaga, wouri, sangha, Nyong...) e woyla (Logone, Benoue,...).
 
 
Nokku burdo towgo woni Mont Kamerun (4100 m)
 
 
--Leyyi e demgal--
 
 
Demngal kuugal e djangirdé ha leydi Kamerun woni Faransaaré e angileeré.
 
Her Kamerun do tawé leyyi feeré feeré ko 250. Her fombina woni Djumla wieteebé Bantu en (Fang-Beti, sawa, pygmée...) e dow nokkuudjé towdé do tawé Semi-Bantu en (Bamiléké, Bamun, Tikar, Grass-field en...).
 
Her Woyla do tawé leyyi duddi ko nandi e Fulbé (leydé Adamawa, Garwa, Marwa...), Mbum (Adamawa), Fali, gidar...(leydi Garwa), Giziga, Tupuri, Musgum, Mandara, Kanuri, Mafa, Kotoko, arabe chua ... (Leydi Marwa). Fulfulde do wolwé haa woyla Kamerun fu.
 
Her Woyla do tawé leyyi duddi ko nandi e Fulbé (leydé AdamawaAdamaawa, Garwa, Marwa...), Mbum (AdamawaAdamaawa), Fali, gidar...(leydi Garwa), Giziga, Tupuri, Musgum, Mandara, Kanuri, Mafa, Kotoko, arabe chua ... (Leydi Marwa). Fulfulde do wolwé haa woyla Kamerun fu.
 
 
Fulfulde do wolwé haa woyla Kamerun fu.
 
 
Yimbé leydi Kamerun be remoobé, filoobé, e non be duroobe. Amma ka durgol hertani Fulbé ko fanti nder woyla layri fu.
 
 
---Diina---
 
 
Her leydi Kamerun, duudal yimbé woniibé ton fu dum tokkiibé diina Kirista (christianisme) amma diina lislam ho no feesi her woyla mayri sanné.